ראשית עלינו להבין מהי אכילה - אכילה היא התנהגות, ולכן היא עונה על צורך.
עכשיו נשאלת השאלה על איזה צורך עונה האכילה? לאכילה יש מספר צרכים והם שונים:
צורך פיסיולוגי
רעב (חוסר בחומרי מזון בגוף). הגוף צריך את החומרים האלה בשביל להפיק אנרגיה, וליצר חומרים להמשך תפקוד הגוף.
צורך פסיכולוגי
במצבים רגשיים ו/או נפשיים, יש צורך עז באוכל. כאן האוכל ממלא תפקידים שונים ברבדים הרגשיים. הרבה פעמים זו תחושה שהאכילה מארחת חברה.
צורך חברתי
האדם מטבעו הוא יצור חברתי ולכן אנחנו יוצרים מפגשים חברתיים ואוכלים. ויש רעב שהוא רעב נפשי.
את הרעב אפשר להשביע עם אוכל , אבל עד זמן מסוים. באיזה שהוא שלב , האוכל לא יוכל לספק איזון נפשי.
אז מהי אכילה רגשית?
אכילת יתר כתגובה לרגשות שליליים. אכלנים רגשיים פונים לאוכל כאמצעי להתמודדות עם מגוון רגשות, וביניהם חרדה, דיכאון, מתח, כעס, שעמום, בדידות, חוסר אנרגיות ועוד. האכילה היא ניסיון לאזן ולנטרל רגשות אלו ,אך במקרים רבים אינה מביאה להקלה אלא לתחושת אשמה, גועל ובושה. תחושות אלו נלוות להשפעות שליליות נוספות של דפוס האכילה הרגשית, כהשמנת יתר ,התקפי זלילה, פגיעה בדימוי העצמי וחוסר היכולת ללמוד לאזן באופן יעיל את הרגשות השליליים . אנשים שאכילה רגשית מהווה עבורם חלק בלתי נפרד מחייהם סובלים ממשקל עודף ו/או הפרעת אכילה כזאת או אחרת והם בתוך מבוך. היציאה מהמבוך נראית להם בלתי אפשרית, כי את הדרך פנימה הם סללו במיומנות אבל היציאה מאותה דרך , נראית קשה ואף בלתי אפשרית. אדם שסובל מאכילה רגשית מבטיח לעצמו מדי יום כי ישנה את אורחות חייו. יחל בדיאטה, יתחיל בפעילות גופנית ובעיקר יפסיק לאכול כאשר אינו חש רעב. אך המחר מגיע ושום דבר בחייו לא השתנה, ואז האכזבה יותר גדולה ויותר כואבת.
הפתרון לאכילה רגשית מורכב ממספר שלבים: השלב ראשון הוא שינוי תודעתי, להודות כי קיימת בעיה - ללמוד לשחרר את דפוס הדחיינות, להפסיק להדחיק. השינוי מתוך הכרה, מביא להסתכלות פנימית ואז האדם בא עם החלטה ברורה כי הוא רוצה בשינוי. השלב השני הוא לדעת כי הצורך בשינוי מלווה באמונה שהתהליך אפשרי. ביחד עם החלטה ואמונה דרושים כלים ותכנית פעולה והגשמתה. ליווי מקצועי וקבוצת תמיכה בהחלט יכולים לתמוך בתהליך. התמדה גם היא חלק מתהליך השינוי. חשוב שהאדם המקבל על עצמו את תהליך השינוי, יזכור שזה תהליך ולכן הוא לוקח זמן, אך הוא אפשרי. חשוב מכך על האדם לזכור כי כמי שיצר את הבעיה, הוא גם האדם שיכול לעמוד בהחלטה לעשות שינוי.
כלי נוסף הוא דמיון. על האדם לדמיין את חייו כשהוא חופשי מאכילה רגשית. חיים בהם האדם מרגיש טוב ובריא ומשוחרר . משוחרר מרגשות שליליים כמו כעס ומתח , והוא מפנה את האנרגיה שלו לחיים בריאים ומאוזנים.
Comments